Scurt istoric

Istorie Noiembrie 11, 2014

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" este situat în partea de sud-est, pe un loc mai ridicat al satului Stânceşti, împrejmuită de cimitirul satului. 

În partea de est a bisericii au fost altădată curţile boiereşti Callimachi. În partea se vest, spre pădure, au fost pe vremuri aşezările geto-tracice, unde s-au făcut săpături arheologice.
Ctitor: Pe locul bisericii existentă astăzi, a fost o biserică de lemn construită la anul 1777, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" , care din cauza vechimii - 113 ani, a trebuit dărâmată. Preotul Ioan Leca împreună cu Manole Handoga, Costache Marin, Alecu Cuzic şi Vasile Ţăranu, cu sprijinul locuitorilor parohiei au fondurile necesare pentru ridicarea noului locaş de cult. Meşter zidar a fost a fost Costache Miler.
Lucrări de reparaţii şi pictură: Biserica este din caramida pe temelie de piatră, acoperită cu tablă. Clopotniţa este in corpul bisericii, deasupra pridvorului. Planul bisericii este în formă de cruce.

  1937 - lăcasul a fost reparat şi consolidată temelia la nord;

  1954 - s-au făcut mici reparaţii în interior şi exterior;

  1996 - s-au început reparaţiile capitale ale bisericii;

  30 iulie 2000 - a fost sfinţită de P.S. Clinic Botoşănenul.

Preoţi slujitori: Pr. Ioan Leca, Pr. Constantin Troteanu, Pr. Ioan Sandovici, Pr. Gheorghe Vasiliu, Pr. Teodor Ieremia, Pr. Gheorghe Rusu, Pr. Fediuc Aurel, Pr. Daniel Baciu.

Biserica „Sf. Teodor Sicheotul" - Capela Callimachi - monument istoric

Locul unde este situată biserica: În partea de nord a satului Stânceşti, pe un loc mai ridicat se află Biserica „Sf. Teodor Sicheotul" - Capela Callimachi, ce este trecută în rândul monumentelor istorice de arhitectură. Până în perioada 1944-1945 în jurul bisericii se aflau clădirile, parcul şi gradina de pomi, proprietatea familiei Callimachi.
Ctitor: În anul 1837, vornicul Alexandru Callimachi zideşte biserica la rugăminte a mamei sale, Ruxandra. Biserica era particulară, ce servea ca locaş de cult pentru familia Callimachi, având şi un cavou pentru înmormântarea membrilor familiei.
Lucrări de reparaţii şi pictură: Biserica este construită din cărămidă, pe temelie piatră aparentă, având în jur un trotuar din dale de beton. Are formă bizantină şi este acoperită cu tablă zincată.

1900- biserica este restaurată cu cheltuiala prinţesei Zenaida Callimachi.

2000 - a fost refăcută clopotniţa.

2010 – 2012 - s-a restaurat și pictat capela, toată cheltuiala restaurării și pictării fiind suportată de familia Dimitrie și Alexandrina Rodica Callimachi.

Resfințirea capelei a fost săvârșită la data de 21 octombrie 2012, de către PS. Calinic Botoșăneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.